Jak pěstovat rajčata a papriky na parapetu

V květináčích za oknem si lehce vypěstujete různou zeleninu.  Rajčata i papriky nepotřebují příliš mnoho zeminy, aby vám rostly a plodily. Pojďte se podívat jak na to.
sazeničky rajčat
 

Rajčata

 
Rajčata si můžete předpěstovat ze semena, a to tak, že si nejprve koupíte zeminu pro výsev a dáte ho do malé misky, např. od nanukového dortu. Nasypete na něj semena a ty zasypete opět touto zeminou, Zeminu postříkejte vodou a zakryjete mikrotenovým sáčkem, do kterého udělejte dírky. Na sáček okolo misky dejte gumičku, tak aby vzniklo malé domácí pařeniště.
 
Až vyklíčí, odstraňte sáček a nechejte klíčky povyrůst. Až budou tak 8 cm vysoké přesaďte je po jednom do kelímku od kyšky do zeminy pro zeleninu.
 zelená rajčata
Zalévejte, jak je potřeba a hnojte každý týden. Až sazenice budou vysoké 20 – 30 cm, můžete je přesadit do velkého květináče.
 
Pozor: Na okenní parapet je můžete dát až po posledních mrazících, v polovině května.
 
Je možné, že po vysazení  na parapet, listy zežloutnou, ale na to neberte zřetel, je třeba, aby si zvykly na sluníčko. Odeberte zežloutlé listy a nechejte je tak, zhruba za týden začnou rašit nové listy, květy a potažmo i plody. Zalévejte dle potřeby a hnojte každý týden.
 
Nezapomeňte dát ke každé sazenici oporu, jakoukolityč.
 
Pokud se vám nedaří předpěstování, můžete si koupit v zahradnictví již vypěstované sazenice a zasadit je již do velkých květináčů, ale i tehdy platí, že je musíte dát ven až v polovině května.
 
Pokud jsou rajčata hodně husté, tedy má mnoho listů, můžete ji prostříhat.
 
 

Papriky

Papriky pěstujte naprosto stejně jako rajčata. Buď ze semena nebo kupované sazenice.
 
U paprik také platí, že je musíte dát ven až v polovině května, a také i to, že listy zežloutnou nebo se zkrabatí vlivem slunce. Odstraňte tyto listy a nechte je, ať si zvyknout na slunce . Za týden nebo dva začnou opět růst.
 žlutá paprika
U paprik pozor:  Listy nikdy, pokud jsou zdravé, neotrhávejte!
 
Do jednoho květináče můžete zasadit dvě papriky a to tak, že dáte sazenice minimálně 10 cm od sebe, nejlépe k okraji květináče. Nezapomeňte dát ke každé paprice oporu, jakoukoli tyč.
 
Co se týká plodů, tak se nelekejte, mění barvy, než dozraje ve výslednou barvu. Nejprve bývá zelená, pak ztmavne až do fialova a až poté zčervená (pokud máte červenou papriku).
 
Zalévejte a hnojte stejně jako rajčata.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup